Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Jak tedy informace v CV ověřovat?

 Kdo nikdy sebe nevykresloval v lepším světle, ať hodí kamenem. Ale když vám o svých zkušenostech lžou kandidáti, může už nastat problém. Někdy zvýrazňují dovednosti, které vůbec nemají, jindy schovávají vlastní nedostatky. Jak ale tyhle triky prokouknout a zjistit, jestli si z vás daný uchazeč nedělá tak trochu apríl?

 

Podle průzkumu americké agentury HireRight přistihlo kandidáta lhát v životopise už 85 % zaměstnavatelů. Důvod? Zřejmě nízké sebevědomí uchazečů. Jiné studie také uvádějí, že tendenci lhát v CV mají víc muži než ženy, z hlediska různých generací jsou pak nejčastějšími „podvodníky“ mileniálové.

 

Lidé, kterým se nedaří sehnat práci, často nabudou dojmu, že jejich životopisy – a tím pádem i oni sami – potřebují pořádný kariérní facelift. Tu a tam stačí odebrat přebytečné roky nezaměstnanosti, zpevnit povadlé jazykové dovednosti nebo zamaskovat nedostatky zkušeností. Co s tím a jak se alespoň trochu přiblížit tomu, aby se z vás stal chodící detektor lži?

 

1. Kontrolujte, kontrolujte, kontrolujte

Nemusíte hned obvolávat všechny bývalé zaměstnavatele kandidáta, hodně toho řeknou už sociální sítě. Ale pozor – nemluvíme o šmírování kandidátů za účelem vyčmuchat jejich osobní informace. Využívat byste měli primárně profesní sítě jako LinkedIn, kde vidíte reference ostatních uživatelů a kde se případně můžete doptat společných známých.

Můžete se taky mrknout do Teamia, jestli jste už někdy pohovor s daným kandidátem neměli. Hodnocení a poznámky, které si k němu v aplikaci přiřazujete, vidíte i zpětně.

Samozřejmě můžete jít i klasičtější cestou a doptat se u bývalé firmy. V takových případech je nejlepší nejdříve kontaktovat HR oddělení a zjistit, zda mají potřebné informace. Pokud ne, zkuste je požádat o propojení s liniovým manažerem, pod kterým kandidát pracoval, ať si můžete vše dopředu zjistit. V konverzaci buďte otevření, a pokud u kandidáta máte z nepravdivých údajů v životopise obavy, řekněte to na rovinu. Druhá strana vám tak určitě ráda vyjde vstříc.

 

2. Hodně toho řekne rétorika

Dobře mířené otázky toho na pohovoru odhalí víc než naleštěné CVčko. Máte pocit, že je kandidát až moc dokonalý? Zeptejte se ho na konkrétní situace z bývalého zaměstnání. Jak vám odpoví, toho prozradí často víc než samotná odpověď.

Jen si to představte. Nabíráte manažera a kandidáta se ptáte, podle čeho v bývalém zaměstnání rozděloval lidem z týmu důležité úkoly. Odpovídá v minulém čase? Tak to můžete předpokládat, že má s podobnými pracovními úkony skutečně zkušenosti. Pokud ale jeho odpověď začíná slovy „Hm, většinou se snažím…“ nebo „Udělal bych to tak, že…“, pak spíš říká, co o dané pozici obecně ví, než co sám zažil.

Co si kandidáti myslí, se dá vyčíst i z jejich řeči těla. Jan Ženatý vás to naučí během 45 minut tak, že až kandidát příště pokrčí nos, hned poznáte, jestli vás náhodou nechce oblafnout.

 

3. Prověřte si znalosti v praxi

Jestli umí kandidát anglicky tak dobře, jak tvrdí, firmy zjišťují pomocí jazykových testů. Otestovat ale můžete i jiné dovednosti – třeba tak, že požádáte uchazeče o praktický úkol. Jen pozor, mělo by jít ale o malé zkoušky v rozsahu několika minut, jinak riskujete, že porušíte pracovní právo, a hrozí vám pokuta.

 

4. Na tohle si dávejte pozor!

Zahlazování nedostatků se do toho, jak životopisy vypadají, samozřejmě promítá. Co kandidáti často skrývají? A jak? Jakmile váš HR radar nějakou nekalost zachytí, zaměřte se na následující body.

Data. Pokud v přehledu bývalých zaměstnání chybí celé roky, dá se s jistotou tvrdit, že je kandidát neuvedl záměrně. Zeptejte se ho, co se během dané doby dělo. To samé platí, jestliže CV neuvádí měsíc nástupu do zaměstnání, ale pouze rok. Lidé tím maskují, že svá zaměstnání příliš často střídají.

Náplň práce. Čím konkrétněji ji v životopise kandidát popisuje, tím pravděpodobnější je, že nemá co skrývat. S tím souvisí i nadměrná kreativita při psaní. Pokud někdo sám sebe v CV nazývá „ekonomickým guru“, „kouzelnicí v administrativě“ nebo „programátorsko-analytickým esem“, často se snaží vykreslit svou roli jako důležitější, než v minulém zaměstnání doopravdy byla.

 

Vzhled CVčka. Uvádí kandidát pokročilou znalost užívání MS Office? Tak by podle toho měl životopis vypadat. Pokud v něm odskakují písmenka nebo hapruje formátování, asi to taková sláva nebude.

Motivační dopis. Někteří personalisté ho zatracují, jiní ho milují. Pravdou ale zůstává, že se díky němu dá zjistit, jestli informace ze CVčka sedí. V motivačním dopise se totiž uchazeči více rozpovídají a někdy toho o sobě i víc (neúmyslně) prozradí. Nemluvě o tom, že pokud třeba hledáte člověka s perfektním písemným projevem, díky dopisu budete mít jasno.