Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Rozdělte si tento úkol na 7 dílčích kroků

 Jsme na trhu víc než čtvrt století. Díky tomu máme s hledáním práce spoustu zkušeností a můžeme vám pomoci. Víme, že to není vůbec snadné. Osvědčená metoda je rozdělit si obtížnější úkol na několik menších dílčích kroků. Které to jsou? Projděte je s námi a maximalizujte pravděpodobnost, že si s novým pracovním místem polepšíte.  

 

1. Pochopte sami sebe

Stejně jako v mnoha oblastech lidského života i tady platí, že člověk by měl začít sám u sebe. Ať už zaměstnání má, nebo ne, v první řadě by měl vědět, co chce dělat. Zůstat u stejného oboru? Šoupnout se trochu jinam? Nebo dělat něco úplně jiného? K tomu, aby si člověk uvědomil, co chce, mu možná pomůže identifikovat také to, co nechce.

Náplň práce je to hlavní, ale člověk by měl pochopitelně myslet i na další věci: malá firma/velká, vzdálenost, možnost práce z domova, plat… Většinu těchto požadavků si můžete nastavit už při hledání místa na našem serveru. Tím dojde k prvnímu třídění nabídek. V dalším kroku už to bude na jen a jen na vás.

 

2. Zjistěte, co nabízí trh

Jedna věc je vaše poptávka, druhá nabídka na pracovním trhu. Naštěstí na něm stále panuje hlad po lidech, firmy shánějí zaměstnance napříč obory a šance získat to správné místo je veliká. Zaměstnavatelé bývají za takové situace ochotnější vhodné kandidáty některé dovednosti případně doučit, proto se nebojte odpovědět na nabídku, i když nesplňujete všechny požadavky.

Na druhou stranu může být míč i na vaší straně hřiště, pokud vám nějaké klíčové a často požadované znalosti chybějí. V tom případě se porozhlédněte po kurzech, na kterých byste si je mohli doplnit. Nezapomeňte se také podívat, co o zaměstnavateli vypovídají současní i bývalí zaměstnanci na Atmoskop.cz

 

3. Sepište si atraktivní životopis a motivační dopis

Psaní CV je specifickou dovedností. Nikterak složitou, ale má určité zákonitosti, které, když pisatel dodržuje, může přeskočit ostatní kandidáty. O tom, jak při sestavování životopisu postupovat, jsme mnohokrát psali. Jde samozřejmě o to představit se v co nejlepším světle a vypíchnout hlavně ty dovednosti a schopnosti, které zaměstnavatel požaduje. To znamená, že CV je potřeba pokaždé trochu upravit na míru pozici.

Nezapomeňte ale ani na motivační dopis. Pár řádek o tom, co a proč vás na dané pozici zaujalo, může přidat tolik potřebné body navíc. Je to minimálně důkaz, že jste si dali s odpovědí na inzerát práci a že o místo máte opravdu zájem.

 

4. Obešlete zaměstnavatele

Máte CV, motivační dopis? Stačí vše poslat na uvedený kontakt. Nebo spíše kontakty, protože obeslat jednu dvě nabídky je většinou málo. Lepší je mít neustále několik želízek v ohni. Firmy sice nabírají, ale přesto je potřeba se obrnit určitou trpělivostí. Než to „klapne“ na obou stranách, může chvíli trvat. Neklesejte při tom na mysli a pokud se z firmy déle než dva týdny nikdo neozývá, nebojte se vytočit telefonní číslo a připomenout se.

 

5. Připravte se na pohovor

Vyšlo to a firma vás pozvala na schůzku. Budete mít možnost představit se a zároveň poznat svého potenciálního zaměstnavatele. To znamená, že je potřeba připravit se jednak na otázky směřující na vaši osobu, jednak si nachystat dotazy na zaměstnavatele. Snažte se při tom vcítit do lidí, kteří budou o vašem přijetí rozhodovat. Není tak těžké přijít na to, co je bude zajímat. Odpovědi si nemusíte chystat slovo od slova, ale alespoň rámcová představa vašich smysluplných reakcí (co říkat a co už ne) se vám bude určitě hodit.

 

6. Zaperlete na pohovoru

Slušnost, vstřícnost, ale i přiměřené sebevědomí, upřímnost a autentičnost. Mix ingrediencí, které dobře zapůsobí při jakékoliv lidské komunikaci a pohovor není výjimkou. Využijte svoji přípravu. Na nic si nehrajte a nic nepředstírejte, ale také na sebe neprozrazujte všechno. Jednoduše buďte nejlepší verzí sebe sama.

 

7. Učiňte správné rozhodnutí

Po pohovoru, případně dalších kolech výběrového řízení má čas na rozmyšlenou nejen zaměstnavatel, ale i kandidát. Také on si musí vyhodnotit, jestli by mu práce v dané firmě vyhovovala. Těžko bude úplně do puntíku taková, jakou si ji vysnil. Ve většině případů je potřeba zvažovat, jestli pozitiva převažují a vyváží případné slabší stránky. Pokud ano, čeká vás už jen podpis smlouvy.

Jestli to nevyjde, nepropadejte smutku. Zkuste to znovu a využijte zkušeností, které jste už při náboru načerpali. Jobs.cz tu bude i nadále jako váš průvodce na cestě k získání toho nejlepšího možného zaměstnaní.

 

Zdroj: jobs.cz