Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Může to mít celou řadu důvodů, proč žádáte o nižší pozici: potřeba zkusit si trochu jiný obor, vyrovnat se s novou životní situací, dát si pauzu.

V tom případě ale hrozí, že se budete zdát personalistům překvalifikovaní. Poradíme, co udělat, aby to nenastalo a působili jste jako vhodný kandidát/ka.

 

Když člověk žádá o místo, na které má vyšší kvalifikaci, měl by mít ujasněné, proč to dělá. Třeba už si manažerský post dostatečně užil, možná na něm i lehce vyhořel, a teď by se rád víc věnoval práci s menší zodpovědností, aby měl čas na rodinu a další aktivity. Konec konců situace v posledních dvou letech vyžadovala v zaměstnání často celého člověka a někdo toho má možná tak akorát a chce ubrat plyn. 

To se může týkat mužů i žen, kandidátů s malými dětmi i těmi odrostlými, kteří už si zase chtějí méně stresu a více času pro sebe. Zrovna tak může stát za žádostí o nižší pozici potřeba zkusit si trochu jiný obor, protože ve stávající specializaci už nemáte kam růst. Zkrátka co člověk, to trochu jiný důvod.

 

Koho chtějí?

Jako vždy, když se někdo uchází o místo, i v tomto případě k úspěchu pomůže vžít se do role protistrany. Přečtěte si pozorně inzerát a představte si člověka, kterého hledají. Co by měl umět a jaké u něj chtějí vlastnosti? Zkuste si někoho takového představit a postavit vedle něj sebe. V čem oproti němu „přečníváte“? A proč by to mohlo při náboru vadit? Důvodů může být několik:

  • Firma se může obávat, že vás daná práce nebude bavit a budete pokukovat jinam, případně pomýšlet výš.  Zkrátka že na daném místě dlouho nevydržíte.
  • Budete chtít více peněz, než vám budou ochotni nabídnout.
  • Hrozí, že přerostete šéfovi, který třeba není tak zkušený, přes hlavu.

 

Vysvětlete proč

Ne všechny tyto domněnky můžete vyvrátit už v motivačním dopisu nebo životopisu. Těžko do něj budete šroubovat, že jste smíření s nižší výplatou nebo nepolezete šéfovi do zelí. Vysvětlíte-li ale dostatečně svoji motivaci, tedy proč se o místo ucházíte, můžete obavy na straně zaměstnavatele do jisté míry rozptýlit.

V několika řádcích proto napíšete, co jste za odborníka a s jakou zkušeností, například seniorní obchodník.

Potom uveďte, že jste se rozhodli pro změnu ve své kariéře a proč. Třeba, že jste v minulé firmě dosáhli sice určité pozice, ale že nyní byste se raději zase více věnovali samotné práci obchodníka, než je vedení lidí, protože si uvědomujete, že vám začalo chybět jednání s klienty, což jste vždy pokládali za svoji silnou stránku. Nebo můžete napsat, že se změnily vaše životní priority a nyní byste chtěli lépe skloubit práci a rodinný život či odpočinek.

Nezapomeňte také připojit pár vět o tom, v čem budete pro firmu přínosem. Můžete uvést například velkou zkušenost, díky níž dokážete pracovat efektivně a zároveň řešit případné výzvy s rozvahou a klidem.

 

CV pište jednoduše

Obvykle se člověk při psaní životopisu musí držet, aby si nepřidával něco, co tak úplně neumí. V tomhle případě se musí držet na uzdě, aby nevypisoval vše, co umí. Protože příliš „vyfutrovaný“ životopis by vás mohl ze soutěže o pozici, pro kterou není nikdo tak zkušený potřeba, vyřadit.

Proto do CV neuvádějte vzdělání a praxi, které nejsou pro inzerovanou práci potřeba. Vynechte manažerské kurzy. Mezi své dovednosti nepiště vedení lidí, delegování práce apod., jestliže nic z toho po vás nechtějí. Podrobněji naopak popište náplň práce, kterou jste vykonávali na podobné pozici, na kterou se hlásíte. Osekejte i jazykové schopnosti podle požadavků. 

Zrovna tak zauvažujte nad tím, jestli je potřeba nazývat vaše bývalé pozice „plnými tituly“, například Divizní ředitel/ka pro střední a východní Čechy. Jestli teď míříte o několik pater níž, bylo by to jako přestupovat z rakety do výletního letadla. Můžete proto třeba použít sousloví „divizní manažer/ka“ (pro jak velké území nemusíte psát) a náplň práce také upravit a neuvádět ty úkony, které se v inzerátu nepožadují. Vynechte i sofistikované pojmy a „hantýrku“ běžnou v kruzích vyššího menagmentu. To, že ji znáte, bude v tomto případě spíš na škodu.

 

Na pohovoru můžete vše vysvětlit

Jestliže se vám podaří dostat se na pohovor, máte částečně vyhráno. Důležité je nepůsobit namyšleně, jako někdo, kdo stále žije ve sféře vysokých pozic a zaměstnavateli dělá laskavost, když vezme pozici nižší. To by vám neudělalo dobrou službu. Lepší je ukázat vůli se přizpůsobit aktuální situaci a nabídce. Což neznamená, že máte vystupovat poraženecky nebo málo sebevědomě. Ukázat, že máte na pozici ty správné zkušenosti je na místě. Vyplatí se však upřímnost a postoj, že víte, co děláte a proč.

 

Zdroj: JOBS.cz