Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Šéfovi se doneslo, že se poohlížíte po jiné práci.

Pozval si vás na kobereček, kde můžete očekávat šťouravé otázky. Přinášíme tipy, jak nepříjemný rozhovor ustát.

1. Přiznejte to narovinu

Pokud se vás nadřízený přímo zeptá, jestli hledáte jinou práci, nesnažte se vykrucovat. Tím situaci jen zhoršíte. Naopak – buďte otevření a řekněte pravdu. Nespáchali jste zločin, změna práce je přece normální věc.

 

2. Připravte se na dotazy

Jsi tady nespokojený? Co ti nabídli lepšího? Proč jsi něco neřekl dřív? Co teď máme dělat?

Nejeden šéf má sklony k rýpání se ve věcech a možná se uchýlí až k jízlivosti. Stočte hovor raději k tomu, co váš odchod pro firmu reálně znamená. Jaké věci ještě musíte dodělat? Kdo bude kolega, kterému předáte své projekty nebo klienty, než se najde náhrada?

 

3. Nabídněte firmě pomoc

To, že odcházíte nutně neznamená, že za sebou bouchnete dveřmi a zakřičíte Sbohem. Nabídněte šéfovi pomocnou ruku. Například ujištěním, že zůstanete, dokud si nenajde náhradu. Nebo že mu pomůžete vytipovat nejlepšího uchazeče. Šéfa také určitě potěší, pokud slíbíte zaučení nového člověka. Nač pálit mosty – nikdy nevíte, za jakých okolností se znovu potkáte.

 

4. Povězte to lidem v týmu

„Fanouš odchází.“– „Fááákt?“

Kuchyňkové drby stopnete jedině tím, že o svém odchodu lidem řeknete sami. Udělejte to ale až ve chvíli, kdy o tom ví šéf a je naprosto jisté, že výpověď podáte.

 

5. Vyjednejte si něco lepšího

Práci hledáte nejspíš proto, že jste na nynější pozici nespokojení, chybí vám rozvoj nebo vám vadí, jak s vámi šéf komunikuje. Zjištění, že odcházíte, může šéfovi konečně otevřít oči. A možná vám nabídne jinou pozici nebo zvýšení mzdy. Pak je na vás, jestli zůstanete, nebo přece jen zvednete kotvy.

 

Zdroj: Jobs.cz