Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Míjíme o stěnu zaparkované koloběžky, obří akvárium i dětský koutek s houpacím koníkem. Také sleeping boxy, kde si zaměstnanci mohou přes den trochu odpočinout. V jednom ze dvou fotbálkových boxů zrovna hraje čtveřice kolegů. „Na Jobs.cz nás budete fotit? Ale jo, proč ne,“ smějí se, zatímco na ně míří objektiv.

 

Garážový start up

Vzdušnými kancelářemi brněnské firmy Kentico Software nás provádí Zbyšek Němec, který tu pracuje osmým rokem. Začínal na supportu a postupně se vypracoval na šéfa vývoje. Dnes má pod sebou 60 lidí – vývojáře, testery, technical writery nebo scrum mastery.

„Začínali jsme jako garážová firma. I když dnes by se řeklo asi spíš startup,“ usmívá se Zbyšek. Pro Kentico teď pracuje skoro 200 lidí, z toho 160 sedí na centrále v Brně. „Firemní kulturu se ale snažíme držet stále stejnou, jako když nás bylo třicet nebo padesát,“ říká Zbyšek Němec.

Co to znamená? „Třeba to, že u nás nejsou natvrdo zadrátované nějaké posty. Spíše se snažíme zjistit, co člověka baví, a cíleně ho v těchto oblastech rozvíjet. On se potom může posouvat firmou,“ vysvětluje.

Pozor, pes

Beware of Dog, hlásá cedule na jedné z vývojářských kanceláří. Uvnitř sedí několik lidí za počítači, ale pes žádný. Kdo ale chce, může si ho klidně vzít do práce, což je jeden ze zdejších benefitů.

Mají tu ale i další, na české prostředí nepříliš obvyklé benefity. Například jeden den v týdnu se každý může místo běžné práce věnovat vymýšlení inovací. Zaměstnanci také často jezdí na odborné konference do zahraničí, aby přivezli kontakty a načerpali novinky z IT trhu.

Komiksová městská hra

Míjíme stěnu s fotkami z různých akcí. „Naše teambuildingy, tak ty jsou legendární. Obvykle to skončí nějakou ostudou,“ usmívá se Zbyšek Němec, ale podrobnosti prozradit nechce.

Lidé se tu po prý práci scházejí každý měsíc, jdou třeba společně na bowling, paintball nebo do laserového centra. A nebo se baví „po vývojářsku“ – vymysleli třeba městskou hru – aplikaci, která Brňany vodila po městě a oni měli prostřednictvím komiksových postaviček plnit různé úkoly. „Chtěli jsme se netradičně představit jako firma a ukázat lidem, že se dokážeme i  pobavit,“ říká Zbyšek.

Jeden den v týdnu na inovace - rozhovor Jobs.cz s šéfem vývoje Zbyškem Němcem.

Jobs.cz: Zaujal mě váš benefit, kdy každý může jeden den v týdnu věnovat vymýšlení inovací. Jak to funguje v praxi?

Zbyšek Němec (ZN): Dáváme lidem možnost strávit jeden pracovní den tím, že se věnují něčemu inovativnímu, kreativnímu. Vymýšlejí třeba něco nového do produktu, seznamují se s novými technologiemi nebo novinkami na trhu. Ne vždy totiž můžeme zaměstnancům zaručit, že to, co mají ve svých běžných úkolech, je bude bavit. Innovation Days jsou cesta, jak to zajistit.

Jobs.cz: Mohou si lidé vzít Innovation Days i týmově? A jaké zlepšováky takto v poslední době třeba vznikly?

(ZN): Stává se poměrně často, že se domluví víc lidí, které zaujme nějaké téma, a společně si vezmou inovační den. Většinou to bývají pátky. A co zajímavého vzniklo? Nedávno jsme se třeba potýkali s tím, že hrozně dlouho trvá vytvoření balíčku, ze kterého se pak instaluje produkt. Kluci si na to sedli a dobu instalace se jim podařilo zkrátit na polovinu. Během Innovation Days také často vznikají funkcionality, které se na první pohled tváří nenápadně, ale jsou pak velkým hitem u zákazníků. Součástí našeho produktu jsou například takové dlaždice, které zákazníkovi zobrazují různé informace. Kluci vymysleli, že tyhle dlaždice jakoby obživly, graficky to vypadá strašně hezky a zákazníci si to hodně chválili. Člověk by si přitom řekl, že je to jen drobnost.

Jobs.cz: Hlídáte nějak, jestli lidé během Innovation Days opravdu věnují tomu, čemu řekli? Vy máte v týmu šedesát lidí, dovedu si představit, že musí být těžké udržet si přehled.

(ZN): My to nekontrolujeme. Funguje to tak, že si lidé vezmou Innovation Day, řeknou, čemu ho chtějí věnovat, ale management už nijak nehlídá, jestli na tom daný čas opravdu strávili. Lidé nejsou hodnoceni za to, co během Innovation Days vymysleli, to by vytvářelo moc korporátní prostředí. Cílem je, aby se sami chtěli vzdělávat, ze své vnitřní motivace.

Jobs.cz: Zmínil jste, že firemní kulturu se snažíte držet stále stejnou, jako když byl počet zaměstnanců třetinový. Zkuste se na to podívat očima nováčka: co tady prvních pár týdnů zažije, než se „aklimatizuje?“

(ZN): Otevřenou a přímou komunikaci a také spoustu lidí, kteří se mu budou snažit začátky ve firmě usnadnit. Náš jediný vlastník Petr Palas sedí s námi na patře, a kdykoliv někoho něco trápí, může za ním přijít a pobavit se s ním o tom. Tahle otevřenost je k nezaplacení. Pocit, který z práce tady dlouhodobě mám, je, že záleží na každém jednotlivci. Máme několik základních firemních hodnot, jednou z nich je Be Human. V týmech často bývají úzké, přátelské vztahy, bourají se tu takové ty profesionální bariéry. Další naší hodnotou je Best Idea Wins, každý tedy může přijít s nápadem, jak něco udělat lépe, a vždy tomu věnujeme pozornost.

Zahraniční konference

Jobs.cz: Kromě Innovation Days také lidi posíláte na zahraniční konference. Kam třeba?

(ZN): Jezdíme hodně často, cestuje se v rámci ČR i do zahraničí. Jezdíme po Evropě i do Ameriky. Z těch letošních konferencí to byla třeba Microsoft Ignite v Chicagu, což je největší microsoftí konference pro vývojáře. Hodně často se jezdí také do Berlína, například na UX Camp. Daří se nám tak navazovat kontakty a dostávat se k zahraničním týmům, které vyvíjejí produkty, které my potom přímo využíváme. Člověk také hodně zjistí, jak to funguje jinde, s jakými problémy se vývojáři v zahraničí potýkají a jak co řeší, což je hodně zajímavé.

Jobs.cz: Když nabíráte nového člověka, co je pro vás nejdůležitější?

(ZN): Asi to vyzní zvláštně, ale technické znalosti nebývají tím zásadním. Spíše nás zajímá, jestli je člověk komunikativní a jestli z něj cítíme potenciál. Už se stalo, že přišli lidé bez praxe, ale rozpoznali jsme v nich potřebný potenciál a časem se z nich podařilo vybrousit pověstný diamant. Na uchazeče se díváme jako na lidi, kteří mají své potřeby, chtějí se rozvíjet a něčeho v životě dosáhnout. Tomu se snažíme přizpůsobit i dění ve firmě – aby tu měli pěkné prostředí a lidi, se kterými se jim bude dobře pracovat.

Text:  Jana Kutarňová
Foto: Jiří Hloušek (2foto.cz) a Kentico Software

zdroj: https://www.jobs.cz/poradna/reportaz-it-firma-kde-maji-hodne-netradicni-benefity/