Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Starší pracovníci jdou tajně, aby se nechali najmout, přičemž 44% lže o svém věku ve svém životopise.

 

Nový výzkum provedený 2 000 staršími pracovníky (ve věku 45+) dnes odhalil problémy, s nimiž se starší pracovníci potýkají v důsledku ageismu na pracovišti.

Zpráva společnosti workingwise.co.uk odhalila, že téměř polovina (44 %) respondentů přiznala, že při podání žádosti o pozici změnila svůj věk v životopise, aby se mohla ucházet o pozici, a jeden ze tří (34 %) starších pracovníků zažil ageismus v procesu pohovoru o pozici.

Údaje zjistily, že respondenti čelí problémům s nalezením zaměstnání poté, co byli během pandemie propuštěni. Jeden z pěti (19 %) respondentů byl během pandemie propuštěn, z nichž 38 % uvedlo, že stále hledají práci více než rok poté, co byli propuštěni, a 16 % hledalo šest až 12 měsíců. Toto hledání práce si vybírá svou daň, přičemž obrovských 73% říká, že doba, po kterou hledali, ovlivnila jejich důvěru.

Výzkum vrhl světlo na ageismus na pracovišti a odhalil, že náborový proces pro starší pracovníky je vážně chybný. Hlavní oblastí, kde je nejvíce vnímán ageismus, je proces podávání žádostí, kde 55% cítilo, že proces podávání žádostí nemluvil s jejich věkovou skupinou. Následoval proces pohovoru, kde 34% zažilo ageismus z první ruky, když byli dotazováni na roli.

Gillian Nissim, zakladatelka workingwise.co.uk, uvedla: "Náš výzkum odhalil do očí bijící ageismus, který je živý a kope při náboru starších pracovníků. Časy se výrazně změnily, žijeme a pracujeme déle a naše důchody jsou také tlačeny zpět - a přesto jsou karty naskládány proti starším pracovníkům, kteří se snaží dostat zpět. "

Podíváme-li se na to, co je dnes důležité pro starší pracovníky v zaměstnání, 95 % uvedlo, že je důležitá dobrá rovnováha mezi pracovním a soukromým životem, a 85 % uvedlo, že jistota zaměstnání je pro ně důležitá. To se v průběhu let změnilo, přičemž 76 % starších pracovníků uvedlo, že chtějí lepší rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem, než když byli mladší, a 57 % starších pracovníků vysvětluje, že pracovní prostředí je nyní důležitější, než bývalo.

Pokud jde o návrat starších pracovníků do práce, 39 % starších pracovníků uvádí, že flexibilní práce je nyní průlomem.

Podíváme-li se dnes na pracoviště, je zde nedostatečná podpora pro starší pracovníky na pracovišti obecně, ve skutečnosti 86 % uvedlo, že nebyli povýšeni v posledních pěti letech a 54 % nemělo v poslední době přístup k odborné přípravě. 30 % respondentů uvedlo, že je to proto, že školení je zaměřeno především na mladé lidi v jejich organizaci a 11 % uvedlo, že je to proto, že je většinou vyhrazeno pro pracovníky na plný úvazek. Nicméně 85 % je otevřeno učení se novým dovednostem. Pokud však jde o druh měkkých dovedností, které zaměstnavatelé velmi vyhledávají a které jsou založeny na životních zkušenostech, 75 % se domnívalo, že je zaměstnavatelé dostatečně neoceňují.

Gillian Nissim dodala: "Musíme podporovat a přijímat dovednosti a zkušenosti starších pracovníků na pracovišti. Se staršími pracovníky musíme zacházet jako se zkušenými jednotlivci, pokud chceme začít zavírat rekordně vysoký 1 milion pracovních míst, která se jako ekonomika snažíme obsadit. Odpovědí je flexibilita a otevřená mysl."

Aby bylo možné pustit starší pracovníky na pracoviště, 54 % starších pracovníků uvádí, že potřebují větší podporu při procesu podávání žádostí o zaměstnání kvůli změnám v posledních letech. 51 % těch, kteří hledají novou práci, by uvažovalo o podílu na práci, 85 % starších pracovníků je otevřeno získávání nových dovedností. Významných 54 % uvedlo, že pro svou poslední roli změnili sektor.

Gillian Nissim řekla: "Neuvěřitelný talent čeká na to, abychom je pustili zpět, teď je čas otevřít dveře kanceláře, potřebujeme věkovou rozmanitost na pracovišti."

 

Zdroj: workingwise.co.uk