Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Mějte realistická očekávání, spíš dosáhnete svých cílů

Před pár dny tu byl  Nový rok, do něhož lidé obvykle vstupují s nějakým předsevzetím. A někteří hned s několika předsevzetími najednou: zhubnout, přestat kouřit, naučit se anglicky… Proč ne? Nenakládejte si toho ovšem na bedra hned od začátku moc. I při plnění osobních cílů se vyplatí ctít určitá pravidla. Tento rok se jimi zkuste řídit.

 

Nechtějte od sebe neskutečné

Nemožné na počkání, zázraky hned. Přistupovat k sobě v duchu tohoto hesla je poněkud krátkozraké. Mít cíl, k němuž směřuji, je správné, ale tento cíl by měl být splnitelný, ať už se týká hledání práce, kariérního posunu nebo třeba běhání. Pokud si někdo usmyslí, že letos absolvuje maraton, ačkoliv má značnou nadváhu a dosud popoběhl, jen když mu ujížděl autobus, těžko letos zvládne náročný závod. Zbytečně se pak bude vystavovat frustraci a riziku, že s běháním nadobro praští. Splnění reálnějšího cíle – například vyběhnout třikrát týdně na 20 minut do parku za domem – by mu přineslo daleko větší uspokojení a naději, že u běhání vydrží.

 

Postupujte po malých krocích

Když si budete stanovovat cíl, myslete i na to, že mu budete muset věnovat pravidelně svůj čas. Protože pouze to, co se stane součástí naší každodennosti, se opravdu počítá.

Specialistka na výživu a zdravotní prevenci Margit Slimáková v jednom z videokurzů doporučuje, aby člověk postupoval při plnění svých osobních cílů stejně, jako když plní úkoly v práci. Například si má napsat do kalendáře, čeho všeho chce ten který den dosáhnout. I kdyby to bylo sníst pravidelně hlavičku brokolice a udělat jeden dřep. Postupné malé změny nakonec povedou k zásadní velké změně životních návyků, o kterou jde.

 

Dělejte to kvůli sobě

Možná si říkáte, že budete cvičit nebo jíst zdravě kvůli svému protějšku. Taková motivace může být ovšem zrádná. Psycholog Radkin Honzák v jednom z rozhovorů vysvětluje, že každá změna návyku přináší určité nepohodlí. Lidé v činnostech, které jim samým prospívají, selhávají proto, že se jim nechce obětovat byť jen dvacet minut svého života denně. Aby v tom vytrvali, potřebují silnou motivaci. Pokud jí má být uznání v očích někoho blízkého, může tato motivace snadno selhat. Stačí, když nás dotyčná osoba něčím naštve, a s bohulibým návykem je rychle konec.

 

V práci jako jinde

Stejné zásady se vyplatí dodržovat, i pokud se hodláte třeba posunout v kariéře. Absolvujte vzdělávací kurz proto, že se chcete naučit něco nového, co pak budete opravdu používat. A nikoliv proto, že kolega má na kontě víc absolvovaných kurzů než vy a všude se tím chlubí. Potřebujete ke své práci angličtinu? Zařaďte si do rozvrhu častěji krátké lekce, snadněji si na ně najdete čas než na dvouhodinové „sedánky“ jednou za týden.

Přišli jste o práci a sháníte novou?  Nedávejte si nesmyslné termíny typu: „v březnu musím nastoupit na nové místo“.  Urputnost, s jakou se za tímto cílem budete hnát, vás od něj bude spíš vzdalovat. Raději si na každý den dejte nějaký úkol, který se sháněním místa souvisí – projít si určitý počet inzerátů, prohlédnout si profesní sociální sítě, vylepšit svůj životopisJobs.cz, kde je pracovních nabídek stále dost, vás bude i v novém roce ve vašem snažení podporovat.

 

Zdroj: jobs.cz