Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Kdy je to diskriminace a jak se bránit?

 “Hledáme muže na pozici programátora”. Nebo “hledáme asistentku ředitele”. A co lidé opačného pohlaví? Ti nemají šanci být přijati? V tom případě se jedná se o diskriminaci a proti té je možné se bránit. Poradíme, kam se obrátit. V prvním dílu našeho seriálu o férovém náboru si také připomene, na jaké otázky nejste povinni při pohovoru odpovídat. 

 

Zaměstnavatel musí podle zákona dát při výběrovém řízení šanci mužům i ženám a nikoho nesmí preferovat. Uchazeče konkrétního pohlaví může požadovat pouze, když kandidáti opačného pohlaví nemohou danou práci vykonávat. A těchto případů není mnoho. Například herečku, která má ztvárnit Annu Kareninu, stěží nahradí muž. Stejně tak muže, jenž má nastoupit v mužském sboru. 

Těžko ale zaměstnavatel obhájí, požaduje-li muže na pozici matematického analytika. Nebo ženu na práci učitelky v mateřské škole. V těchto případech není důvod, aby práci vykonávali kandidáti pouze určitého pohlaví. 

 

Když je na vině špatná formulace

Diskriminační mohou být už samotné inzeráty. Tedy pokud je z nich patrné, že je práce nabízena pouze mužům, nebo naopak pouze ženám. Prozradí to formulace jako: “Hledá se muž na pozici vývojáře.” Nebo: “Pozice je vhodná pro ženy.” Ale také: “Přijmu asistentku ředitele”. 

U posledního příkladu se zastavme. Pokud je totiž inzerát ve znění: “Přijmu asistenta ředitele”, za diskriminační se nepovažuje. Proč? Protože v češtině existuje něco jako generické maskulinum, tedy mužský rod, který označuje souhrnně muže i ženy a žádné pohlaví proto nevylučuje.

Jestliže tudíž najdete v inzerátu, že se hledá programátor nebo marketingový ředitel, o diskriminaci se nejedná. Prostě autory textu jen nenapadlo uvést vhodnější formulaci typu: “Hledáme muže nebo ženu na pozici programátora”. Případně: “Přijmeme marketingového ředitele/marketingovou ředitelku”.

 

A kolik máte vlastně dětí?

Kromě pracovních inzerátů se lze s diskriminací setkat i během pohovoru. Dokládá to třeba zkušenost marketingové specialistky Karolíny. Té se ptali, jestli má v plánu vdavky a děti. Až po přijetí se jí nadřízený svěřil s tím, že nevěděl, že se na to nesmí ptát. Tyto otázky totiž mohou směřovat k vyloučení určitých zájemců, a proto by zaznívat vůbec neměly. Uchazeči a uchazečky na ně také nemusejí odpovídat, chrání je zákon. 

 

Zelený strom života…

Situace ale někdy bývá poněkud složitější. Mladá HR manažerka Markéta na konci náročného výběrového řízení zjistila, že je těhotná. Rozhodla se, že to přizná, pracovní nabídku nepřijme a odstoupí. Majitel firmy ji však přesvědčil, aby to nedělala, protože v ní viděl potenciál. Nabízené místo tedy vzala. 

Třicetiletá Dana zase neváhala a do životopisu si neohroženě napsala: 2013 až 2018  mateřská dovolená – náplň práce: CEO řízení týmu tří dětí, nákupčí, logistika, doprava. Zaměstnání přesto nebo právě proto získala. 

 

Obětí mohou být i muži

Nejsou to jen ženy, koho se diskriminace týká. Některé profese jsou brány téměř výhradně jako jejich doména. Jedná se například o práci na recepci nebo v oboru pečovatelství. Právo na přijetí na tyto pozice musejí mít i muži.

Někdy se tomu ovšem jazykový úzus poněkud vzpírá. Příkladem budiž slovní spojení zdravotní sestra nebo porodní asistentka. V těchto případech se připouští označení pracovní pozice v ženském rodě. I pak je ale vhodnější signalizovat, že pozice je otevřená oběma pohlavím. Třeba takto: “Poliklinika hledá muže nebo ženu na pozici všeobecná zdravotní sestra.”  

 

Nenechte si všechno líbit

Diskriminace při náboru se zaměstnavatelé často dopouštějí nikoliv z šovinismu nebo vypočítavosti, ale z neznalosti. Ta ovšem neomlouvá. Navíc není úkolem kandidáta rozpoznávat, co bylo důvodem diskriminačního chování, pokud se s ním při výběrovém řízení setkal. A má právo se bránit. Může se obrátit na Státní úřad inspekce práce nebo na Veřejného ochránce práv. Obě instituce se případy diskriminace zabývají a podnět k prošetření lze na jejich stránkách podat elektronicky. 

 

Nevzdávejte se

Být vyloučen/a z výběrového řízení z nefér důvodů je sice nepříjemné, ale rozhodně by vás to nemělo odradit od hledání ideálního místa. Existuje spousta firem, které přistupují ke všem stejně, ať jsou to muži nebo ženy. Nepodrážejte také sami sobě nohy tím, že si na některé pozice vůbec netroufnete v domnění, že jsou vyhrazeny opačnému pohlaví. Nežijeme v 19. století. Předsudky, a to na obou stranách, bývají často jen strachem z neznámého a dosud nevyzkoušeného. 

 

Zdroj: Jobs.cz