Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

„A co vlastně chci v té nové práci dělat?“ To je důležitá otázka, na kterou však nebývá snadné najít odpověď. Mnohem jednodušší je vysypat z rukávu výčet toho, co nechceme… Jenže hledat práci podle toho, co nechci, je krátkozraké. Lidé se často zaměří třeba jen na jeden klíčový problém – mzdu, osobu šéfa nebo dojíždění a zbytek neřeší.

Jak zjistíte, co opravdu chcete a hlavně: proč to chcete?

Takhle často probíhá diskuze s kariérním koučem:

  • Kouč: „Co chcete dělat?“
  • Klient: „No rozhodně nechci dělat to, co teď!“
  • Kouč: „No dobře, ale co tedy chcete dělat?“
  • Klient: „No hlavně něco, abych celý den neseděla na zadku.“

Moje ideální práce je…

A zase jsme u toho, co nechceme. Zavřete oči a představte si ideální práci. Kde jste? Co děláte? Co máte na sobě? Co máte v ruce? S kým jednáte? Za co jste zodpovědní? Jaké emoce cítíte? O čem mluvíte? Řídíte někoho? Kdo řídí vás? Koho následujete?

Tohle cvičení si udělejte klidně vícekrát. Třeba při cestě z práce nebo ráno po probuzení. Pravděpodobně do své představy ideální práce promítnete to, co vám jde a v čem jste dobří. Nebo to, co vás nejvíc baví a kde vidíte svou přidanou hodnotu.

 

V nové práci konkrétně dělám…

Abyste zjistili, jaká práce vám bude opravdu vyhovovat, zaměřte na jednotlivé detaily a rozeberte si je:

Kde jste – budete pracovat v terénu, nebo v kanceláři? Jaké procento času budete například u počítače a jaké procento chcete být v pohybu?

S kým jednáte – chcete zastávat spíše samostatnou pozici a reportovat někomu ve firmě? Chcete pracovat v týmu na různých projektech, nebo chcete být v kontaktu se zákazníky?

Co je vám bližší – něco vymýšlet, tvořit, navrhovat, přemýšlet o strategii? Nebo raději implementovat či udržovat to, co někdo vymyslel nebo vytvořil? Jste vyjednavač, komunikátor a prodejce, nebo spíše vztahový administrátor, který zařídí dobrou atmosféru a podporu?

» Podívejte se na nabídky práce na Jobs.cz

Jakého chcete zaměstnavatele?

Od náplně práce se v přemýšlení přesuňte k firmě: v jakém oboru firma podniká? Je mezinárodní, nebo česká? Jak je velká? Jaké jsou tam procesy? Kam v ní zapadáte vy? Jaký je váš podíl na činnosti celku? Jaká je firemní kultura? Lidé si tykají, nebo vykají? Jak chodí oblečení? Jaký by měl být váš šéf? Jaké budete mít ve firmě možnosti do budoucna?

Znejte své PROČ

  • Možná přijdete na to, že vám na mnoha věcech nezáleží. Že důležitá jsou pro vás jen 2 až 3 kritéria. Najděte je. Pojmenujte, co je pro vás v práci důležité a popište co nejlépe ideální stav, v jakém byste se chtěli nacházet.
  • Hned potom si odpovězte na otázku PROČ to tak chcete mít. Co díky tomu získáte? Co vám to přinese? Jakmile si sami pro sebe ujasníte PROČ pro každé jedno kritérium, budete pevnější a je méně pravděpodobné, že se uchýlíte k nějakému kompromisu.
  • Až pak pro sebe budete hledat tu nejzajímavější nabídku, díky sepsaným kritériím se vám budou ty správné „samy“ filtrovat. A pokud nepoznáte z inzerátu nebo webu, jestli firma odpovídá vašim představám, tak máte alespoň tip, na co se zeptat u pohovoru.

V příštím díle seriálu se podíváme na to, jak a kde pro sebe najít tu správnou nabídku a čemu se při hledání vyhnout.

» Další díly seriálu Krok za krokem k nové práci

Tereza Valášková

Autorka projektu Průvodce kariérou, dříve pracovala jako personalistka.

Zdroj:https://www.jobs.cz/poradna/jdete-za-tim-co-chcete-ne-jen-od-toho-co-nechcete/