Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Tohle téma dneska řeší snad každý.

Ten, kdo si práci hledá, i ten, kdo už práci má, jenže s nejistými vyhlídkami. Stabilní zaměstnání se zárukou dlouhodobosti zní v koronavirové době skoro jako utopie. Ovšem i dnes existují na trhu firmy, které takové možnosti nabízejí. A my vám poradíme, podle kterých pěti indicií je poznáte.

 

Hledejte firmu se silným zázemím

Ať už se vrhnete do komerční, nebo státní sféry, stabilitu vám může garantovat pouze takový zaměstnavatel, který je dostatečně velký, podniká aktivity v oboru, který „funguje” za jakýchkoliv okolností, má za zády silného partnera nebo klienty, které taktéž žádná okolnost nevykolejí.

„Naše společnost je strategickým partnerem státu. Tím, že je naším zřizovatelem ministerstvo, máme jistotu zakázek s dlouhodobým výhledem. Tyto zakázky mají navíc strategický charakter. Stát bez našich služeb fungovat nemůže,” uvádí Vladimír Jeřábek, vedoucí oddělení informační a kybernetické bezpečnosti společnosti NAKIT. Právě ta je příkladem zaměstnavatele, který dnes může slíbit stabilní a dlouhodobé zaměstnání.

Hledejte firmu s klíčovou specializací

Při hledání práce zalovte také v oblastech, které jsou nezbytné pro chod společnosti. Právě v dnešní době se odkrývají rozdíly v užitečnosti služeb. Vyberte si takového zaměstnavatele, kde máte jistotu, že o jeho služby či produkty bude zájem, ať se děje cokoliv.

„Naše služby jsou pro kritickou infrastrukturu stěžejní. My zajišťujeme provoz kritických komunikačních a informačních systémů pro Ministerstvo vnitra, jež mají zásadní význam nejen pro samotný resort, ale i pro záchranné a bezpečnostní složky státu a pro ostatní orgány veřejné moci. Při zajišťování provozu kritické informační infrastruktury nezapomínáme na poměrně významnou oblast, a tou je kybernetická bezpečnost. Dohlížíme na kybernetickou bezpečnost klíčových systémů veřejné správy a ministerstev. Tato specializace má nesporný potenciál dnes i do budoucna,” vysvětluje Vladimír Jeřábek.

 

Hledejte firmu se špičkovými odborníky

Zaujala vás některá firma? Výborně. Teď se podívejte, jestli tu pracují vysoce vzdělaní a zkušení profesionálové. To totiž znamená, že firma dokáže ocenit to, co umíte. Odborníci bývají obvykle hůře nahraditelní a firmy si je chrání. Někteří zaměstnavatelé také nabízejí vzdělávací programy a své odborníky si teprve „vychovávají”. A když si je vychovají, jen tak je nepustí.

NAKIT

Hledejte firmu, která používá moderní technologie

Pracuje se tu s nejnovějšími nástroji a technologiemi? Online mítink není problém? To je dobrý signál, že firma není zkostnatělá, drží krok s dobou a dokáže se přizpůsobit aktuální situaci. Pokud se na vývoji těchto nástrojů navíc přímo podílí, máte vyhráno.

„V NAKITu pracujeme na digitalizaci služeb státu. Vyvíjíme například Portál občana nebo aplikaci eRouška. Digitalizace je teď na stole. Covid její potřebu urychlil a osobně musím přiznat, že být u transformace českého eGovernmentu je skutečně obrovská příležitost,” říká Matěj Stehlík, který má ve společnosti NAKIT na starosti digitalizaci a UX státní správy.

 

Hledejte firmu s celorepublikovým dosahem

Třešničkou na dortu, která završí vaše hledání práce, je pak konkrétní dopad aktivit firmy. Než se vydáte na pohovor, zjistěte si, jakým projektům se firma věnuje a jaké přináší výsledky. Platí totiž, že pracovníci, kteří znají dosah své práce, jsou motivovanější, výkonnější a firmy si je rády udržují. A to je pro stabilitu a dlouhodobost zaměstnání klíčové.

„Do NAKITu jsem se rozhodl jít hlavně kvůli unikátním produktům. Moje práce se dotýká každého jednotlivého občana v této zemi. Naší cílovou skupinou jsou lidé, kteří potřebují interakci s úřadem. Přemýšlíme o lidských příbězích a životních situacích. Každou z nich jsme vám díky digitalizaci schopni usnadnit a odbavit ji online,” popisuje Matěj Stehlík a dodává: „Hledal jsem práci, která má smysl i budoucnost a přilne mi k srdci. To mě velmi motivuje.”

 

Zdroj: jobs.cz