Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Firma vás pozvala na pohovor, ale mezitím jste kývli na jinou nabídku nebo se vám termín přestal hodit.

Jasně, to se stává. Spousta lidí to bohužel řeší tak, že se nijak neomluví a na pohovor prostě nepřijdou. Možná si říkají: „No a co, stejně v té firmě nebudu pracovat.“ Nebo: „Určitě si pozvali víc lidí, moje nepřítomnost se ztratí.“ Jenže ono to není tak černobílé. Pokud nedorazíte bez omluvy na pohovor, riskujete problémy, až si časem budete hledat další práci.

Z diáře personalisty

Personalista, který vás pozve na pohovor, s vámi v domluvený čas počítá. Většinou si na vás vyhradí 30 až 60 minut. Pokud na domluvenou schůzku nedorazíte, v kalendáři mu vznikne „černá díra“.

Není to tak, že by si nenašel jinou práci. Den má ale pořád jen určitý počet pracovních hodin a personalista mohl tu hodinu, kterou měl strávit s vámi, nabídnout někomu jinému. A teď si představte, že se mu tato nepříjemnost stane dvakrát denně…

 

Co riskujete?

Naštváním personalisty to však v dnešní době rozhodně nekončí. Většina personalistů si poznámku o nespolehlivém kandidátovi zapíše do svého systému. Z toho plyne, že pokud se příště budete do této firmy hlásit na nějakou volnou pozici a opravdu o ni budete stát, tak na druhé straně může sedět člověk, který si vás bude pamatovat.

Respektive: u vašeho jména mu hned vyskočí poznámka, že jste minule bez omluvy nepřišli. A raději dá přednost někomu jinému.

K této situaci může v praxi dojít poměrně snadno. Už si nemusíte pamatovat, kam všude jste poslali CV (a nepřišli bez omluvy na pohovor). Nemluvě o tom, že jsou regiony nebo obory, kde nabídka volných pozic není tak široká, aby člověk mohl vybírat vždy jen z nových firem, u kterých nemá „škraloup“.

 

Proč je dobré se omluvit

Personalisté nejsou stroje a chápou, že jsou situace, kdy se schůzky zúčastnit nemůžete. Je však slušné se omluvit v co největším předstihu (ne pět minut po termínu schůzky).

Stačí krátký telefonát, e-mail nebo dokonce jen SMS zpráva. Nemusíte psát romány ani pohádky. S pravdou v této situaci dopadnete nejlépe. A je jedno, zda jste vzali lepší nabídku, „ukecali“ vás v bývalé práci nebo vám onemocnělo dítě.

Personalista pochopí, že jste dali přednost jiné nabídce a nechcete se s nimi v tuto chvíli setkat. Stejně tak pochopí nemoc nebo nehodu a nabídne vám jiný termín. Důležité je, aby měl informaci o tom, co se děje.  Komunikace je to nejlepší, co můžete udělat, a to i přes to, že se vám do ní moc nechce.

 

Když zavolají sami

V případě, že v danou chvíli nejste na domluveném místě, personalista vám s největší pravděpodobností zavolá a bude chtít vědět, co se stalo. Pokud telefon nezvednete nebo neodpovíte na zprávu, můžete si být jistí, že u vašeho jména v systému firmy přibude poznámka: nespolehlivý.

Ale zase ať „nepucujeme“ jen uchazeče. Samozřejmě potkáte i personalisty, kteří s lidmi nekomunikují, chodí na schůzky pozdě nebo vůbec nedorazí.  Česká republika je poměrně malý rybníček. Stále platí, že slušné chování pořád dělá dobrý dojem, a to u obou stran.

 

Zdroj: jobs.cz