Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Nečekejte, až vás šéf uznale poplácá po rameni nebo se vám povede něco „velkého”.

Úspěch a radost můžete v práci prožívat každý den. Stačí, když si je uvědomíte a pojmenujete. Vychutnávat si pocit štěstí a naplnění pak bude mnohem snazší.

1. Zapomeňte na: až jednou…

Až budu vydělávat víc… Až mě povýší… Až budu mít víc času… Přestaňte pocit úspěchu odkládat. Realitou je, že do práce chodíte teď. Každý den. Soustřeďte se na to, co se děje nyní. Jen díky tomu, do jakých činností svou energii směřujete teď, se budete moci za pár let ohlédnout a říct si, že jste svého „až jednou” dosáhli. Podívejte se na svou současnou práci a na to, čemu se věnujete ve volném čase. Trávíte je už teď převážně činnostmi, které vám přinášejí radost?

2. Pochvalte se i za „maličkosti”

Nikdo neuzavírá úspěšné zakázky nebo nepřichází s geniálním nápadem každý den. Naučte se ocenit věci, které se na první pohled mohou zdát bezvýznamné, ve výsledku ale tvoří mozaiku celkového úspěchu. Promítněte si svůj den a najděte, za co se pochválit. Možná se vám povedlo zkrátit jindy zdlouhavou poradu plnu planých řečí. Nebo se vám podařilo domluvit s klientem, který nereaguje na e-maily ani telefony. Možná se vám konečně podařilo přijít do práce o hodinu dřív a naplno využít klidu v kanceláři. Přijde vám to jako pitomost? Až se vám přihodí „den blbec”, bude se vám schopnost najít na každém dni něco pozitivního ještě hodit. Díky ní se ze špatné nálady dostanete rychleji do normálního pracovního módu.

3. Přejte úspěch ostatním

Opravdu jste nenašli nic, co se vám dnes povedlo? Svět se netočí jen kolem vás. Rozhlédněte se kolem a pochvalte ostatní. Recepční, že vám vždycky pomůže a ještě se na vás usměje. Kolegyni za samostatnost při řešení pracovního úkolu. Kolegu, který navrhl, jak vyřešit zpackanou zakázku. Začněte si víc všímat toho, co se ostatním povedlo. Procvičíte si empatii a navíc lépe oceníte, co se daří vám samotným. Pozor ale na „pochvaly” typu Tobě to dnes výjimečně sluší. Paráda, ty ses dnes konečně usmál. Za ty vám nikdo nepoděkuje.

4. Inspirujte se ostatními a zůstaňte sami sebou

Kolega získal práci, po které jste vždy toužili. Každý den se na vás valí příběhy Čechů, kteří jsou úspěšní ve své práci, neváhají se vrhat do nových příležitostí nebo tady všechno zabalit a vydat se hledat štěstí na druhý konec světa. Pokud patříte mezi slabší povahy, může se u vás projevit závist nebo sebelítost. Nenechte se tím vykolejit a zasaďte si příběhy do širšího kontextu. Za úspěchem zpravidla stojí hodiny tvrdé práce, překonané prohry, vytrvalost a také trocha toho štěstí. To není návod, abyste úspěch ostatních zlehčovali. Spíše rada, abyste v úspěchu jiných viděli inspiraci a naději, že i vy sami se můžete věnovat tomu, co vás baví, a být úspěšní.

5. Zamilujte si, co děláte

Sníte každý den o práci, která vás bude skutečně bavit? Seberte se a vrhněte se do ní. Anebo přestaňte fňukat a začněte mít rádi práci, kterou děláte už teď. Vytipujte si činnosti, které vás baví nejvíc a pokuste se, aby zabíraly co největší část vašeho pracovního dne. Ani ti nejúspěšnější netráví celý den euforizujícími činnostmi. Spíše se jim daří minimalizovat to, co je baví nejméně.

6. Pořádně to oslavte

Splnili jste s týmem kvartální cíle? Dokončili jste projekt, kvůli kterému jste se chodili domů maximálně vyspat? Podařilo se vám úspěšně projít náročným výběrovým řízením a získat vysněné povolání? Pořádně si svou chvíli užijte a hezky po svém ji oslavte. Dobrou večeří, skleničkou pravého šampaňského, komorně se svými nejbližšími nebo pořádnou party se známými. Jen vy sami víte, jaký oslavný rituál vám sedí nejlépe. Hlavně svůj úspěch nenechte jen tak bez povšimnutí — důvodů k oslavě přece není nikdy dost. Zvlášť když tím důvodem jste vy sami.

 

Zdroj: jobs.cz