Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Přiložme ruku k dílu a vědomě se rozhodujme

Každý skutek přispívající k ochraně naší planety se počítá. A pokud je navíc děláme vědomě, můžeme své chování jednoduše nasměrovat na trvale udržitelný způsob života.

Snad každý se již setkal s obrázky, které zobrazují zvířata, v jejichž žaludcích se nachází mikroplasty, nebo taková, která uvízla v plastovém odpadu. Veverky, které místo oříšků sbírají kousky plastů, nebo chobotnice, které svá chapadla zamotaly do plastových lahví, symbolizují, že problém se znečištěním přírodního prostředí stále narůstá, zatímco druhová rozmanitost klesá. Podle Organizace spojených národů je až jeden milion z asi osmi milionů všech zvířecích i rostlinných druhů ohrožen vymřením.

Každý den experti upozorňují na následky našeho chování a nabádají k opatřením vedoucím ke zlepšení. Dobrou zprávou je, že lidé o těchto věcech skutečně přemýšlejí. Mnoho lidí si uvědomuje hodnotu prostředí, v němž žijí. Proto se snaží něco změnit, aby ho uchovali v pokud možno co nejlepším stavu. Angažují se a mění svůj životní styl. Vždy se dá najít alternativa a cesta zohledňující principy trvalé udržitelnosti.

TRVALE UDRŽITELNÉ PRODUKTY

Kdokoliv chce vědomě přemýšlet nad svými kroky a rozhodovat se pro chování šetrnější k životnímu prostředí, může začít kdykoliv. Dnešní doba nabízí mnoho možností, jak šetřit zdroje a žít více v souladu s přírodou. I při nakupování. Protože jen těžko můžeme něco lépe usměrňovat než vlastní konzumní chování.

dm si klade za cíl vždy nabízet pokud možno alternativní řešení. To začíná například u tuhých šamponů v kartonovém obalu a končí u fair trade produktů. Rodiče se mohou rozhodnout pro ekologické pleny, milovníci kávy si mohou připravit biokávu za pomoci kompostovatelných filtrů a všichni mohou vyzkoušet sílu přírodní kosmetiky. Každá zákaznice i každý zákazník může vyměnit stávající toaletní papír za recyklovaný a chemické přípravky za ekologické čističe. Svůj nákup pak mohou odnést v dm vratné tašce z biobavlny s certifikací GOTS, kterou lze pořídit v každé dm prodejně.

 

Do svého sortimentu dm plynule zařazuje výrobky přispívající k trvalé udržitelnosti a aby zákazníkům usnadnila jejich hledání, označuje je v prodejnách zelenou cenovkou.

„Díky nabídce trvale udržitelných alternativ v sortimentu nabízíme zákazníkům možnost pomocí jednoduchých kroků změnit jejich chování,“ vysvětluje manažer komunikace Jiří Peroutka. „S každým jednotlivým nákupem vyvstává nová šance se informovat a rozhodnout se pro něco nového,“ dodává.

ZELENÁ NA KAŽDÉM KROKU

Svou každodenní činností dokazuje dm svou angažovanost na poli trvalé udržitelnosti. Vysloužilou, ale stále funkční techniku daruje dále neziskovým organizacím a dalším zájemcům. Přímo v centru Českých Budějovic vytvořila dm přírodní zahradu, která je součástí budovy centrální správy. Od občanského sdružení Přírodní zahrada za ni získala dm jako první společnost v České republice ocenění za ekologický počin.

Na centrální správě i centrálním skladu nainstalovala dm fotovoltaické panely. Tam, kde je to možné, čerpá energii z obnovitelných zdrojů.

Většinu materiálů tiskne na papír s FSC certifikací a v neposlední řadě podporuje své spolupracovníky v aktivním stylu života, například v rámci aktivity Do práce na kole.

Všichni se stále máme co učit a kam pokračovat. Ale každý náš krok může podnítit k dalšímu a zároveň inspirovat někoho kolem nás. Rozhodujte se vědomě a ničeho se nevzdávejte.

 

Zdroj: http://www.activebeauty.cz/cs/skutky-ktere-funguji/