Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Máme pro vás 6 tipů, jak se rozloučit slušně a citlivě

 

1. Argumentujte srozumitelně a v souladu s fakty a zákony

Propouštění vzbuzuje emoce a taková stresující situace zůstává v paměti dlouho. Shodují se na tom Lenka Filipová, která se stará o rozvoj lidí a firemní kultury v M.C.Triton, a její kolega, psycholog Luděk Lávička. A proto doporučují propouštění podložit argumenty a být transparentní. Jednat korektně, v souladu se zákony a s lidmi nemanipulovat.

Přidává se i Cristina Muntean, poradkyně, lektorka, koučka a mentorka strategické komunikace, podle níž by zástupci firmy měli být schopni vysvětlit lidem, kteří odcházejí i zůstávají, vše srozumitelně a fakticky. „Jasná komunikace, fakta, čísla a srozumitelné důvody podané citlivě a soucitně, v souladu s firemní kulturou. To je nejlepší lék na strach a hněv lidí. To jsou emoce, s nimiž musí manažer při procesu propouštění počítat,“ uvádí.

2. Důkladná příprava

Lenka Filipová a Luděk Lávička také zdůrazňují důležitost přípravy: „Promyšleně a citlivě připravte formu sdělení, a to kdo, co, komu a jak řekne.“ To potvrzuje i Marek Velas, trenér a kouč HR komunity z Edufactory. Apeluje na otevřenou a dobře načasovanou komunikaci mezi firmou a zaměstnanci, kteří musí odejít.

„Zejména u plošného propouštění je nutná důkladná příprava. Každý chybný krok může zvýšit riziko soudních sporů a negativně narušit atmosféru mezi zaměstnanci, kteří zůstávají a měli by firmu vytáhnout z krize,“ upozorňuje Marek Velas. A dodává, že by se nemělo zapomenout ani na poděkování za odvedenou práci.

3. Ideální je osobní setkání

Když to jen trochu jde, je podle Marka Velase ideální mluvit s každým propuštěným zaměstnancem osobně. „Třeba při telefonickém hovoru odpadají některé signály a pozorovatelné emoce, které běžně oběma stranám pomáhají situaci pochopit,“ připomíná. Pokud není možné se sejít, považují Lenka Filipová a Luděk Lávička za vhodný alespoň video rozhovor, kde se lidé vidí. „Zaznamenali jsme bohužel i situace, kdy výpověď přišla kurýrem bez jakékoliv předchozí komunikace. Dobré jméno firmy se buduje dlouho, ale netaktním, nečestným nebo manipulativním chováním při propouštění zaměstnanců v krizi se dá rychle poškodit,“ uvádějí.

Cristina Muntean navíc varuje před snahou brát propuštění na dálku jako možnost vyhnout se nepříjemné osobní schůzce – může to vypadat jako nezájem o lidi. „Manažeři musí být připraveni, že v průběhu osobních dialogů budou konfrontováni se silnými emocemi, které musí ustát, vstřebat a vědomě s nimi pracovat,“ tvrdí.

4. Nespěchejte

Lenka a Luděk pak doporučují věnovat propouštěnému člověku čas minimálně 30 minut a zvolit důstojné prostředí. Otevřeně přitom řekněte své argumenty, nechte zaměstnance vyjádřit emoce, položit otázky a vyslechnout zpětnou vazbu. „Každý vnímá pozitivně, když mu věnujete férovou pozornost,“ objasňují.

5. Pomoc s hledáním práce? Rozhodně ano

Přesto, že je situace pro firmy komplikovaná, je podle Marka Velase třeba nabídnout zaměstnancům outplacement program. Podporu lze odstupňovat podle finančních možností firmy. „Patří sem nabídka setkání s kariérním poradcem nebo koučem, podpora od specialistů na řízení financí a případně i podpora terapeutická,“ popisuje, jak se zachová dobře fungující zaměstnavatel. Zaměstnance podpořte, dejte mu dobré reference a pomozte při hledání nového místa, pokud je to ve vašich možnostech.

Lenka Filipová a Luděk Lávička také doporučují dát odcházejícímu návod a doporučení, co má dál dělat a co může využít. „Vše poskytněte raději písemně, protože pracují emoce a ne každý je schopný se rychle soustředit na racionální stránku věci,“ dodávají.

Za minimum považují pomoc s přípravou životopisu, doporučení, jak a kde hledat práci, nebo pomoc s registrací na úřadu práce. „U velkých propouštění je dnes vhodná i konzultace k řešení ekonomické situace zaměstnance, pokud má exekuce, hypotéky nebo jiné úvěry,“ dodávají.

6. Nebuďte škrti

A pomoci lze i jinak – třeba dočasnou zápůjčkou vybavení, které zaměstnanec používal v práci (telefon, počítač), nabídkou studia pro zvýšení kvalifikace během výpovědi i tím, že dá firma propuštěným lidem čas hledat si nové místo ze stávající práce a navštěvovat pohovory v pracovní době.

Pečujte o ty, kteří zůstávají

Během propuštění je nálada ve firmě vždycky trochu narušená. Snažte se proto povzbudit také lidi, kteří zůstávají. Nabídněte jim třeba koučink, mentoring, psychologickou podporu.

Zdroj: magazin.lmc.eu