Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

V životopisech se opakují stále ty stejné chyby, kvůli kterým na ně nikdo neodpoví, nikoho nezaujmou, a tudíž svému majiteli prokazují pramalou službu.

Přečtěte si, jaké chyby lidé v CV často dělají, a zjistěte, zda je tam nemáte také. Přinášíme samozřejmě i tipy na to, jak se jim vyhnout.

 

Řekněte proč

Mnoho lidí pošle životopis na pozici, protože mají pocit, že by ji mohli vykonávat. Ale k němu nepošlou žádný průvodní email či motivační dopis, ani v životopisu nevysvětlí, proč se na danou pozici hlásí. Navíc je to většinou univerzální životopis, který uchazeč pošle na dalších padesát pozic. Zaměstnavatel tedy, pokud zrovna uvedené zkušenosti a vzdělání neodpovídají přesně jeho požadavkům, nemá šanci vidět, že by dotyčný požadovanou práci dělat mohl a proč. A proto je mizivá šance, že na takový životopis odpoví.

 

Velký důraz na grafiku, malý na obsah

Některé životopisy jsou vyšperkované až moc. Samá linka, barva, rámeček, ale ve skutečnosti v nich není mnoho hodnotného obsahu. Mívají nádhernou (a velkou) uměleckou fotku a jméno napsané obrovským fontem, popis zkušeností velmi stručný, v podstatě omezený jen na název firmy, datum a pozici, úroveň znalostí vyjádřenou puntíky nebo hvězdičkami.

Je třeba si uvědomit, že životopis má toho, kdo ho čte, především informovat. A to ideálně dostatečně komplexně na to, aby se dotyčný rozhodl, zda vás pozvat na pohovor nebo ne. Pokud jediné, čím ho váš životopis zaujme, bude design, pak je to málo. Po pravdě úplně stačí obyčejný formát textu pod sebou, bez zbytečně limitujících sloupců, kde jen tučně zvýrazníte nadpisy nebo důležité informace.

 

Jedna stránka nebo pět

Někdo se snaží vměstnat CV na jednu A4 a vyjadřuje se jen v krátkých odrážkách a jiný se rozepíše na 5 stran, kde každou pozici popisuje na tři čtvrtě stránky, i když na ní působil půl roku. Pokud máte životopis delší než dvě A4, podívejte se, jak daleko do minulosti popisujete své zkušenosti. Stačí bohatě 15 let a zbytek nechte jen v heslech či v bodech.

Také zvažte, zda opravdu musíte uvádět všechna školení, na kterých jste kdy byli, a která firma je školila. Časté jsou stránkové seznamy absolvovaných školení. Počet školení ale není úměrný dovednostem kandidáta, takže stačí uvést například: Obchodní školení, zaměřená na akvizici, vyjednávání, asertivitu, psychologii.

Namačkané životopisy psané velikostí písma 9 a okraji 0,5 cm také nejsou ono. Dvě strany jsou naprosto v pořádku a hlavně, pokud stránku rozdělíte a dáte vlevo nebo vpravo sloupec, pak to, co je v tom sloupci, musí být nutně stručné. Většinou jsou tam znalosti, dovednosti, vlastnosti a kompetence. A to je právě škoda.

 

Nedostatečný popis předchozích zkušeností

Lidé často popisují své předchozí zkušenosti až příliš stručně (nebo vůbec). Je ale rozdíl, zda personalista nabíral sezónní pracovníky nebo dělnické profese, nebo zda nabíral specialisty či management. A přesto se dá oboje shrnout pod slovo nábor. Je rozdíl, zda obchodník prodával drogerii nebo sycené nápoje, či výrobní stroje v řádech desítek milionů korun. Přesto je obojí obchod.

Popište tedy svou předchozí praxi tak, aby každý, kdo čte váš životopis, aniž by znal firmu, v níž jste pracovali, pochopil: Co jste dělali, jak jste to dělali, jak jste v tom byli úspěšní (snažte se vyčíslit maximum toho, co vyčíslit lze), jaké další činnosti byly součástí vaší práce a jaké nástroje jste používali, zda a jak jste vedli lidi, či projekty. Určitě vyhraďte prostor speciálním projektům nebo úspěchům, kterých jste dosáhli. Ne nebojte se, nebude to vypadat, jako že se chvástáte.

 

Příliš stručné nebo žádné vlastnosti a kompetence

Vlastnosti, kompetence zkrátka silné stránky v naprosté většině životopisů chybí. Lidi často místo toho píší dovednosti a znalosti. Ale to není to samé.

Dovednosti a znalosti jsou tzv. hard skills a patří sem znalost jazyků, PC programů, řidičské průkazy, a jiná oprávnění. Vlastnosti a kompetence jsou tzv. soft skills a patří sem například spolehlivost, pečlivost, dochvilnost, zaměření na detail, prozákaznická komunikace, vedení lidí, spolupráce, cílevědomost, spolehlivost, řešení konfliktů, umění rozhodovat a mnohé další.

 

Co do životopisu nepatří

Jsou údaje, které je zbytečné do životopisu psát. Patří mezi ně zdravotní stav, místo narození, zda kouříte či ne, rodinný stav, počet dětí, základní škola pokud máte střední, střední škola, pokud máte vysokou. Nepatří sem ani maturitní předměty, pokud nejste zrovna absolvent SŠ, který hledá práci. Mnoho lidí se domnívá, že do životopisu nepatří zájmy a koníčky, ale zrovna ty je dobré uvést, a to co nejkonkrétněji, protože vás pomohou vykreslit jako člověka a mohou být vhodným odlehčeným tématem na úvod nebo závěr pohovoru. 

 

Zdroj: jobs.cz

Autor: Tereza Valášková