Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Nejvíce nás sráží vlastní přesvědčení a u nich je třeba začít

 Čeká vás prezentace výsledků důležitého projektu a vy máte dopředu stažený žaludek, na setkání s vedením vaší firmy se rozhodně netěšíte a bojíte se kritiky? A to i přesto, že váš tým odvedl maximum a čísla jsou příznivá? Jestli se vám to stává pravidelně, pak zřejmě trpíte strachem z odmítnutí. Máme pro vás pár tipů, jak ho oslabit a každý podobně významný den v práci si naopak užít.

Možná se vám to občas stává. Na poradách s kolegy vás napadne geniální myšlenka, ale raději si ji necháte pro sebe. Nebo vaši dodavatelé pošlou omylem zásilku na druhý konec světa a vy odložíte telefonát klientovi s nepříjemnou zprávou na poslední chvíli, protože čekáte negativní reakci. Podle psycholožky a trenérky v oblasti měkkých dovedností Olgy Lošťákové vás zřejmě trápí strach z odmítnutí. Jedná se o hlubší problém, který pro vás má daleko horší důsledky než pouhé nervozitou zpocené ruce. Dobrá zpráva je, že se s ním dá pracovat. Jak?

 

1. Nejprve zanalyzujte vlastní stereotypy

Pokud se negativních a přehnaných přesvědčení dokážete zbavit, intenzita emocí, které vyvolávají, se sníží, stoupne vám sebevědomí a budete odvážnější. S odmítáním se nejčastěji pojí tato negativní přesvědčení, která byste si měli uvědomit:

  • Odmítnutí vypovídá o tom, jaký jsem člověk. Že nejsem dost dobrý.
  • Ten, kdo mě odmítá, mě určitě nemá rád a jsem mu nesympatický.
  • Odmítnutí znamená, že jsem zcela neschopný a nekompetentní.
  • Zamítnutí jednoho mého nápadu znamená, že všechny moje nápady jsou špatné.
  • Musím se odmítnutím zabývat, analyzovat ho a trápit se jím.
  • Nikdy strach z odmítnutí nepřekonám a vždycky mě bude bolet.

 

2. Bolavá přesvědčení zkuste přeformulovat

Podle Olgy Lošťákové mohou podobné myšlenky naše sebevědomí snadno zadupat do země, a proto je vhodné se jimi zabývat. Nejde si ale pouze říct, že je nechceme. Musíme formulovat nová. Účinná proměna bolavých přesvědčení může vypadat takto:

  • I když zažiju odmítnutí, má lidská hodnota zůstává stejná.
  • Druhý neodmítá mě jako člověka, ale poskytuje mi zpětnou vazbu.
  • Odmítnutí je pouze názor daného člověka, vypovídá více o něm.
  • Nejde se zavděčit všem a je to tak v pořádku.
  • Odmítnutí je běžná součást života a není mu třeba věnovat tolik pozornosti.
  • Mám moc měnit své myšlení i přesvědčení.

Negativní přesvědčení velmi účinně oslabíte také tím, že je naformulujete v minulém čase. Neříkejte si, že máte strach z odmítnutí, ale že jste měli strach z odmítnutí u konkrétního úkonu. Snáz tak od nich získáte odstup.

 

3. Nenechte se odradit nepříjemným startem

Stres a úzkost před obávanou situací jsou často mnohem horší než reakce, kterých se vám nakonec opravdu dostane. Nenechte se proto strachem odradit a snažte se těmto výzvám čelit. I když mohou být pocity ze začátku nepříjemné, s opakováním přijde úleva. Také získáte možnost si ověřit, že máte své obavy pod kontrolou. Hodně vám pomůže, když si je sepíšete, odstupňujete a budete se postupně otužovat. Začněte třeba tím, že zvednete bez bázně telefon, když vám volá neznámé číslo.

 

4. Zaměřte se na kladná přijetí

Záměrně si všímejte, kdy a při jakých příležitostech v životě zažíváte souhlas. Poměrně rychle totiž zjistíte, že se vám kromě kritiky dostává i spousty kladného přijetí. Svět se tím pro vás stane přívětivější. Práce se strachem z odmítnutí je nezbytná k tomu, abyste se za sebe uměli postavit, a pomůže vám žít život podle sebe, a ne podle očekávání druhých.

 

Zdroj: magazin.lmc.eu