Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Když spal Newton během home office pod stromem…

 

Stačí vám k práci dobré připojení k internetu a notebook? Pak poslední dny pravděpodobně trávíte na home office. I když si většina z nás s tímto slůvkem spojuje moderní dobu, nejde o žádnou novotu. Práce z domova se totiž hojně využívala už během 17. století, kdy Evropu kosila jedna morová epidemie za druhou.

V roce 1665 otřásla Londýnem velká morová epidemie. Lék neexistoval, a tak se lidé mohli nákaze ubránit pouze tím, že minimalizovali kontakt s nakaženými. Není divu, že i Univerzita v Cambridgi se rozhodla k radikálnímu řešení. Líheň mozků poslala domů k rodičům a naordinovala jim samostudium. Jedním ze studentů byl také dvacetiletý Isaac Newton, který se vydal na rodinný statek Woolsthorpe Manor.

Home office podle Newtona

Mladému Newtonovi očividně nevadilo, že není pod drobnohledem profesorů. Sám tento roční home office později nazval jako annus krabilis, tedy rok zázraků. A není divu, vždyť nejdříve dodělal rozpracované matematické příklady, a následně se vrhl do domácího experimentování. Například malá dírka v jeho roletách, prostřednictvím které svítil paprsek do místnosti, sehrála důležitou roli při vzniku jeho teorie optiky. 

 

Isaac Newton

Home office 17. století si bezesporu žádala notnou dávku odpočinku. Televize neexistovala, rádio jakbysmet, a tak mladý Newton rád lelkoval na zahradě pod jabloní. Už víte, kam tím míříme? Ano, k myšlence gravitace, která Isaaca údajně napadla ve chvíli, kdy na něj ze stromu spadlo jablko. Na Cambridge se Newton vrátil v roce 1667 a rozhodně nepřišel s prázdnou. Jeho teorie se rychle ujaly, a tak není divu, že se za dva roky stal lukasiánským profesorem matematiky. 

 

A jak zvládnout home office dnes?

Časy se mění, ale základní pravidla home office zůstávají stejná.  

  1. Pravidelný režim

Chápeme, že je lákavé si přispat, dopřát si dlouhou snídani a vyřídit první maily v pyžamu. Bohužel tento způsob je velmi neefektivní, a tak se člověk nesmí divit, že ještě ve dvanáct nemá splněný první pracovní úkol. Snažte se tedy vstávat ve stejný čas, jako když chodíte do práce, oblékněte se do pohodlného domácího oblečení a směle se pusťte do práce. Pokud to situace dovolí, nenechte se nikým a ničím rozptylovat. Není jednoduché se distancovat od zbytku rodiny, ale věřte, že jedině tak bude vaše práce z doma účinná. 

  1. Nejdříve práce, poté zábava

Práce z domova je zrádná tím, že musíte striktně oddělit pracovní život od osobního. I když byste ze všeho nejraději chtěli dočíst napínavou knížku, nebo si pohrát s dětmi, myslete na to, že teď jste „v práci“ a takové aktivity si musíte odpustit. Na druhou stranu se vyplácí, když si mezi pracovními úkony uděláte krátké pauzy, během kterých si třeba ohřejete oběd nebo vytřídíte kus šatníku. Díky tomu přijdete na jiné myšlenky a návrat k pracovním úkolům bude snazší.

  1. Buďte v kontaktu se svými kolegy

Naštěstí existují mobilní telefony, a tak i v časech práce z domova můžete být v kontaktu se svými kolegy. A nejde jenom o pracovní záležitosti. Mnoho z nás má kolegy, kteří jsou zároveň našimi přáteli. Byla by škoda s nimi ztratit kontakt, a tak se nebojte jim zavolat a poklábosit také o něčem jiném, než je práce nebo koronavirus.

 

Autor článku: ALŽBĚTA DYTRYCHOVÁ

Zdroj: https://www.marianne.cz/clanek/home-office-mel-uz-i-isaac-newton-behem-morove-epidemie