Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Nezaměstnanost se stále drží pod 3,5%.

Aktuální stav na českém trhu práce by se dal přirovnat ke stádiu hybernace. 

 Nezaměstnanost zůstává stále na poměrně nízkých hodnotách a nových pracovních nabídek, až na výjimky, příliš nepřibývá. V dubnu naopak nabídka klesla, potvrdila analýza pracovního portálu Profesia.cz, která mapuje změny za poslední týdny.

Ačkoliv z průběžných závěrů vyplývá, že nezaměstnanost v dubnu v porovnání s rekordně nízkými hodnotami za poslední dva roky mírně vzrostla, drží se zatím stále pod 3,5 %. Mnoho firem totiž stále vyčkává na další vývoj, který bude reflektovat skutečnost, jak rychle se podaří ekonomiku opět nastartovat. "Dá se ale očekávat, že v dalších měsících se dočkáme nárůstu až v řádu jednotek procent,“ komentuje situaci Michal Novák, manažer obchodu na portálu Profesia.cz.

Ačkoliv nezaměstnanost zatím výrazněji neroste, dubnové statistiky ukazují na pokles nabídky pracovních míst. V první polovině března ještě počet nabídek na portálu osciloval kolem loňských hodnot, ve druhé polovině měsíce nicméně trh zaznamenal pokles o více než 20 % oproti stejnému období loňského roku. V dubnu dokonce o 40 % nabídek nových pracovních míst.

Podle vyjádření Martina Steinera, obchodního ředitele BNP Paribas Cardif Pojišťovny, řada lidí, zejména ti s velkými finančními závazky, v současnosti hledá možnosti, jak se zabezpečit v případě ztráty zaměstnání. Zájem klientů pojišťovny tak roste zejména o pojištění schopnosti splácet. 

Šance je v retailu, dopravě, IT, energetice nebo službách

Gastronomie, kultura nebo cestovní ruch byly pandemií zasaženy nejvíce.  Nejmenší negativní dopad na nabídku pracovních míst však zaznamenává naopak retail, doprava, IT, energetika, strojírenství a služby.

Meziroční porovnání počtu nabídek

Protipandemická opatření ovlivnila výrazněji také stavebnictví, kde na jednu stranu došlo k útlumu činnosti, na druhou stranu jsou stavební firmy nuceny narychlo shánět nové pracovníky jako náhradu za zahraniční síly z východní Evropy, kteří museli odcestovat mimo ČR, doplňuje statistiku Jiří Bonk ze stavební společnosti Wirtuuu.

Nejinzerovanější pozice - III,IV/2020

Co přinese uvolnění opatření?

Průzkum ukázal, že v průběhu prvních týdnů zavedených opatření vyčkávali také sami zájemci o pracovní nabídky. Zatímco v březnu se snížil počet reakcí o více než 60 %, v druhé polovině dubna byl ve srovnání se stejným obdobím vloni počet reakcí o 10-20 % vyšší. Můžeme tedy očekávat, že uvolnění karanténních opatření přinese i skokové navýšení poptávky po pracovním uplatnění.

 

Zdroj: https://www.hrnews.cz/novinky-z-hr/firmy-vyckavaji-nezamestnanost-se-stale-drzi-pod-3-5-pruzkum-id-3928050