Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Měli jste mít volno a šéf vám tam naplánoval práci, aniž to s vámi probral? Nosíte si práci často domů a nic nestíháte? Máme tu pár tipů, co s tím.

 

Čím víc u nás práce převažuje nad volným časem, tím jsme nervóznější. Jak pak máme najít tolik velebenou rovnováhu, které motivační příručky říkají work-life balance? Pocity přepracovanosti zkoumal loňský průzkum JobsIndex. Podle něj považuje 24 % českých zaměstnanců nerespektování mimopracovního času za extra bolestivý problém. Co s tím, pokud jste v ohrožené skupině a nemáte občas kvůli práci ani čas na večeři s rodinou?

 

Nenechte se rušit

A to hlavně při práci samotné. Lidský mozek má jednu špatnou vlastnost – když ho zahltíte mnoha úkoly, začne v nich plavat a přestává jim přisuzovat důležitost. Najednou je to lajk tady, lajk tamhle, trochu zabrouzdat po internetu, aby odpadl ten stres… Tady však často bývá příčina věčně rozdělané práce, kterou si pak nosíme domů. Identifikujte tedy místa, kde ztrácíte čas. Snáz se pak s nimi vypořádáte.

 

Prioritizujte

Ne všechno označené jako ASAP je nutno vyřešit hned, byť vám kolegové můžou tvrdit opak. Klíč k efektivitě je ve správném plánování. To vás během pár řádků sice nenaučíme, obvykle však pomáhá dopředu si rozvrhnout práci na následující den, případně na celý týden a kolegy s vaším harmonogramem seznámit už ve fázi zadávání.

 

Plánujte

Netýká se to jen práce. Když toho máme nad hlavu, zapomínáme obvykle plánovat i volný čas. A z toho důvodu nás můžou chytat deprese, že je toho všeho prostě moc. Naplánujte si tedy kafe s kamarádkou, návštěvu u babičky, partičku biliáru s přáteli, cokoliv podle libosti. Jakmile se vám večery či rána začnou plnit aktivitami, které vás baví, možná práci po večerech přestanete tolik hrotit.

 

Zacvičte si

Stres je váš každodenní chleba? Říká se, že nejlepší je na něj cvičení. Většina problémů bývá v hlavě, možná jen potřebujete přestat nad vším tolik přemýšlet. Jóga, lezecká stěna, činky a fitka obecně jsou prověřené tisíci uživatelů. Zkuste jim dát šanci, možná jen potřebujete dávku endorfinu.

 

Naučte se říkat ne

Nejčastějším zdrojem problémů bývá komunikace. Nadřízený za vámi dennodenně chodí, že zase potřebuje ASAP něco dodělat? Nejdřív prezentaci k hospodářským výsledkům za uplynulý rok. Pak přípravu na konferenci. A další. A zase. Může to však znamenat, že vlastní neorganizovanost přenáší na vás. Buďte tím silnějším a prostě mu řekněte, že nestíháte – máte od něj přece ty úkoly ze včerejška a předvčerejška. Kvalitní výkon potřebuje adekvátní množství člověkohodin.

+bonus: Všechno jsem zkusil a pořád nic?

Vyzkoušeli jste už všechno zmíněné a práce po večerech je stále vaším každodenním chlebem? Možná je na čase ji změnit.

 

Autor: Michal Dlouhý a tým JOBS.cz